Algemeen

De pantalon

De pantalon is weer helemaal in aan het komen. Overal op straat wordt het weer gedragen, zowel voor casual en voor nettere outfits. Het is een tijdloze stijl broek die even wat minder gedragen werd, maar nu weer overal te zien is. Waarom heeft iedereen een pantalon nodig in de kledingkast?

De pantalon

‘Pantalon’ is letterlijk een ander woord voor ‘lange broek’ en dat is wat het is. Deze lange broek werd en wordt nog steeds gebruikt bij formele gelegenheden. Zo is te zien onder een pak of colbert. Vaak heeft de broek rechte pijpen, al zijn er veranderingen gekomen in de modellen over de jaren heen. Zo zijn er pantalons designed voor vrouwen, waarbij de pijpen bijvoorbeeld erg wijd vallen. Klassiek gezien heeft de broek rechte pijpen. Deze stijl is zowel voor vrouwen als uniseks als pantalon heren beschikbaar. Een karakteristiek kenmerk, wat over de jaren heen hetzelfde is gebleven, zijn de strijkvouwen op de broek. Aan de voor- en achterzijde van de broek zijn strijkvouwen gemaakt. Deze vouwen geven een nette en verzorgde uitstraling aan elke outfit waar de pantalon deel van is.

Pasvorm

Zoals al gezegd, zijn de verschillende modellen van pantalons enigszins veranderd. Deze pasvormen zijn mee veranderd met de trends die op dat moment in waren. Zo komen we aan allerlei verschillende pasvormen die allemaal te herkennen zijn aan de karakteristieke plooien.

Wanneer iemand een pantalon gaat kopen, horen zij op een aantal aspecten te letten. Zo hoort de buikomvang goed te zitten, moet deze lang genoeg zijn voor de benen en de omvang van het zitvlak hoort groot genoeg te zijn. Dit is omdat een pantalon goed aan hoort te sluiten en netjes moet vallen, wanneer iemand zit of staat.

Natuurlijk hoort het model dat wordt gekozen te passen bij het postuur van de drager van de broek. Mensen die breder gebouwd zijn zien er goed uit in regular fit broeken met een rechte pasvorm. De slankere mensen kunnen beter voor een slim fit kiezen. Deze heeft een meer getailleerde pasvorm tegenover andere modellen.

Dragen

Is er een broek gekozen, dan is er nog de vraag over hoe deze het beste gedragen kan worden. Pantalons horen recht naar beneden te vallen, bij welk model dan ook. De pijp mag maximaal één keer omgevouwen worden. Wordt dit vaker gedaan, dan is de broek eigenlijk te lang (of de gedragen schoenen zijn te laag). De taille van een pantalon valt vaak net boven de heupen. Zijn er riemlussen aanwezig? Draag dan een riem.

Hoe de outfit er verder uitziet, dat ligt aan de drager. Iemand kan er casual uitzien in een pantalon met wit T-shirt of netter met een colbert en een overhemd. Zo multifunctioneel kan één broek werken!

Author

info@hoofdstuktwee.nl

Musthaves voor elke man

20 January 2023